Eskişehir Düğün

   Her ilde olduğu gibi Eskişehir’ de de düğünler yapılırken birtakım değişik gelenek ve görenekler bulunmaktadır. Birçok çift bu geleneklere uymakta ve düğünlerini en iyi şekilde geçirebilmektedir. Düğün telaşı içerisinde olan kişilere aile büyükleri destek olmakta ve tecrübelerini genç çiftler ile paylaşmaktadırlar.

 

    Eskişehir düğün adetleri, şehir içerisindeki köylerde de farklılıklar gösterebilmektedir. Düğün denildiğinde akıllara gelen kına, nişan ve kız isteme törenlerinde de değişiklikler yaşanabilmektedir. Düğün günleri Eskişehir’ de genellikle Cuma günlerinde olur ve bu özel günler kına ile başlar. Düğün evinin diğer kişiler tarafından anlaşılabilmesi için kapıya Türk Bayrağı asılır. Daha sonra gelin adayı kırmızı altın sarısı desenlere sahip olan bir kıyafet giyer. Kına boyunca yöresel müziklerin yanı sıra kişilerin kendi tercihleri ile de belirleyebilecekleri çeşitli müzikler çalar ve kişiler eğlenmelerine devam ederler. Kına yakılacağı sırada ise bu işlemi evliliğinde mutlu olan bir kadının yapmasının daha doğru olduğu düşünülmektedir. Gelin adayının avucuna kına yakılırken gelinin kaynanasının altın koyması da Eskişehir düğün gelenekleri arasında yer almaktadır. Kına bitiminde gelinin ailesi ve arkadaşları ile vedalaşması sonrasında düğüne geçilir. Evden çıkan gelinin evliliğinin mutlu ve uzun ömürlü olabilmesi için çıktığı eve bir çivi çakılır. Daha sonra yüzyıllardır bereket getirdiğine inanılan toprak testi kırma da Eskişehir düğün geleneklerinden birisi olmaktadır. Düğün sırasında yapılan takı merasimi Eskişehir’ de düğün sonrasındaki gün içerisinde gerçekleşmektedir.

 

    Eskişehir düğün gelenekleri, birçok yörede hala devam etmektedir. Kişilerin kendi isteklerine göre bu adetlere devam etmeleri ile birlikte gerekli olan her türlü işlemler büyük bir heyecan ile gerçekleşmektedir. Evlenecek olan çiftlerin bu adetlere uymak istemesi ile birlikte tecrübeli aile büyükleri yardım etmeye devam etmektedirler.